Onzorgvuldige waarschuwingen op de werkvloer

Het geven van een officiële waarschuwing aan één van je werknemers gaat niet zomaar. Voor de waarschuwing afgegeven wordt moet je als werkgever zorgvuldig onderzoek doen en hoor- en wederhoor toepassen. Als dit niet gedaan wordt, is het mogelijk om de berisping uit het personeelsdossier te laten wijzigen. (Bron: rendement.nl).

Onzorgvuldige waarschuwingen op de werkvloer

Het is een praktijkervaring, zo bleek uit een onlangs gepubliceerde zaak uit 2019. Een incident in een zwembad waarbij de werknemer alle badgasten verzocht het zwembad te verlaten zodat hij de bodem kon verstellen mondde uit in een officiële waarschuwing. Wat bleek: één van de badgasten wilde het zwembad in gaan en negeerde de melding over veiligheidsoverwegingen. De badgast reageerde provocerend en de werknemer melde het voorval aan de manager. Uiteindelijk ontving de werknemer een aangetekende brief met een officiële waarschuwing waarin zijn stemverheffing en harde woorden de reden toe waren. Het incident zou intimiderend en bedreigend over zijn gekomen en onrust hebben veroorzaakt onder de badgasten.

Bezwaar vanuit de werknemer
De werknemer maakte bezwaar tegen de waarschuwing en vorderde dat deze uit zijn personeelsdossier zou verdwijnen. Na een eerste gesprek besloot de werkgever de waarschuwing te handhaven maar af te zwakken naar een aantekening. Ook hier was de werknemer het niet mee eens en hij stapte naar de kantonrechter. Deze oordeelde dat het besluit tot de schriftelijke waarschuwing niet zorgvuldig tot stand was genomen en niet voldoende was onderbouwd met feiten. Ook vond hij dat de werkgever onzorgvuldig was geweest door geen onderzoek te doen en geen hoor- en wederhoor toe te passen. Het besluit van de werkgever was in strijd met de redelijke eisen van goed werkgeverschap. De aantekening diende daarom uit het personeelsdossier verwijdert te worden.

NBBU CAO voor uitzendkrachten 2023

20 January 2023

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.

30% herzieningsregeling WW-premie bij overwerk

15 December 2022

Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.