Een overzicht van de belangrijkste

Wetswijzigingen 2022

Er staat een nieuw kabinet in de startblokken. Door de lange formatieperiode zijn een flink aantal plannen uitgesteld of zelfs geschrapt. Hierdoor blijven grote wijzigingen en hervormingen vooralsnog uit. Natuurlijk heeft dat ook effect op aanpassingen in wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken om nu al rekening mee te houden in 2022 hebben wij hier voor je op een rij gezet.

Wet betaalt ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Het recht op ouderschapsverlof in Nederland is op dit moment nog een vorm van onbetaald verlof. Vanaf 2 augustus 2022 verandert dit en komt er een betaalde variant. Een noodzakelijke wijziging vanwege nieuwe Europese regelgeving. Zodra deze van kracht is kan een werknemer deels betaald ouderschapsverlof opnemen na de geboorte van zijn kind. Dit geldt voor werknemers in alle sectoren. Gedurende negen maal zijn wekelijkse arbeidsduur ontvangt de werknemer een uitkering vanuit het UWV ter hoogte van 70% van het dagloon. De voorwaarde is dat het verlof wordt opgenomen voor het kind een jaar oud is.

Einde overgangsrecht Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
In 2016 trad de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in werking. Er ontstond hiermee een milde variant van het arbeidsrecht voor pensioengerechtigden die blijven doorwerken. Aansluitend werd er gesproken over overgangsrecht, dit om te voorkomen dat AOW-gerechtigden de oudere, nog niet AOW-gerechtigde werknemers verdringen op de arbeidsmarkt. De verplichtingen bij ziekte van deze groep werknemers duren daardoor dertien in plaats van de zes weken die in de wet zijn geregeld.

Uit evaluatie blijkt echter dat er vam verdringing geen sprake is en het streven was om de wet per 1 januari 2022 te laten eindigen. Vanwege het lange formatieproces lukt dit waarschijnlijk niet. Het einde van het overgangsrecht betekend dat de rechten van zieke AOW-gerechtigde werknemer worden versoberd.

Vergoeding thuiswerken
Per 1 januari 2022 is er door het kabinet besloten om een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling te introduceren. Hierdoor is het mogelijk voor werkgevers om bepaalde thuiswerkkosten vrij van loonheffingen te vergoeden. Het gaat om een forfaitair bedrag van maximaal 2 per dag thuisgewerkte dagen (of een deel daarvan). Het is belangrijk om goed scherp te houden dat bij een thuiswerkdag niet ook de reiskostenvergoeding wordt toegepast. Daarnaast bestaat er voor de kosten van werkplekvoorzieningen al een gerichte vrijstelling en in de CAO van het bedrijf kunnen reeds afspraken vastgelegd zijn.

Wetsvoorstel implementaire richtlijn transparante en en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
In het Europees verband werd twee jaar geleden de Richtlijn 2019/1152 aangenomen. Deze richtlijn bevat essentiele minimumvereisten om voor alle werknemers in de Europese unie een voldoende mate van transparantie en voorspelbaarheid wat betreft de arbeidsvoorwaarden te waarborgen. Ook biedt de richtlijn voordelen voor werknemers en werkgevers van nieuwe, moderne vormen van werk door een zekere mate van flexibiliteit te waarborgen. Deze richtlijn verplicht Nederland om per 1 augustus 2022 te voldoen aan een aantal minimumvereisten. De belangrijkste punten zijn:

  • De informatieverplichtingen zoals opgenomen onder 7:655 BW worden verder uitgebreid
  • De bestaande Wet flexibel werken wordt uitgebreid, zodat de werknemer een verzoek kan doen voor meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden
  • Er komt meer bescherming voor werknemers met een arbeidsovereenkomst
  • De werkgever mag niet langer de kosten van wettelijk verplichte opleidingen op de werknemer verhalen en de opleiding moet onder werktijd gevolgd kunnen worden
  • Vanaf 1 augustus 2022 wordt het uitgangspunt dat een verbod op nevenwerkzaamheden niet langer is toegestaan, tenzij een werkgever dit objectief kan rechtvaardigen

Invoering van het STAP-budget
Het STAP-budget is er om mensen een opleiding, training of cursus te laten volgen en zo de regie te nemen om de positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en leven lang leren te stimuleren. STAP staan dan ook voor ‘stimulering arbeidsmarktpositie’. Vanaf dit jaar vervangt STAP de mogelijkheid om scholingskosten fiscaal af te trekken.

NBBU CAO voor uitzendkrachten 2023

20 January 2023

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.

30% herzieningsregeling WW-premie bij overwerk

15 December 2022

Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.