Wetswijzigingen HR- en Salarisadministratie 2023
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een richtlijn voor het minimumloon in de Europese Unie.
Als Nederland deze richtlijn zou willen toepassen, welke niet verplicht is. Betekent dit dat het minimumloon binnen twee jaar wordt verhoogd naar 14 euro per uur.
Nederlandse plannen nog niet in lijn met EU-richtlijn
Enkele weken geleden werd bekend dat de coalitie in Nederland het minimumloon sneller wil verhogen. Nu is het zo dat iemand in ons land een minimummaandloon verdient. Daardoor ontstaat ongelijke beloning tussen werkweken van 36 en 40 uur. Met de nieuwe plannen wil de coalitie dit gelijk trekken; het minimummaandloon wordt dan een minimumuurloon op basis van het tarief voor 36 uur. De verhoging gaat stapsgewijs: in 2023 en in 2024. Het nieuwe minimumuurloon komt dan uit op 12,11 euro. Volgens de Europese richtlijn zou dat bijna 2 euro hoger moeten worden.
Effect op Europese arbeidsmarkt
Het Europese plan wil niet zeggen dat in alle EU-landen het minimumloon van 14 euro wordt ingevoerd. Per land wordt aan de hand van 50 procent van het gemiddelde salaris en 60 procent van het doorsneeloon berekend wat een eerlijk minimumloon is. Bekijk hoe het werkt en welke landen al op deze manier aan de richtlijn voldoen op NOS.nl
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.
Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.