Wetswijzigingen HR- en Salarisadministratie 2023
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Het kabinet heeft de eerste stappen gezet om over te gaan op een kilometerheffing voor personenauto’s vanaf 2030. Deze heffing moet de motorrijtuigenbelasting gaan vervangen. De benodigde wetgeving voor deze heffing moet uiterlijk op 1 januari 2025 zijn afgerond.
Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Het wordt dan ook flink gestimuleerd door allerlei fiscale voordelen aan te bieden. Door de opmars van de elektrische auto lopen de belastinginkomsten die binnenkomen via de auto flink terug. Denk aan de brandstofaccijnzen en de motorrijtuigenbelasting. Om deze belastinginkomsten toch op peil te houden heeft het kabinet besloten om een nieuw en toekomstbestendig systeem in te voeren. En dat gaat dus de kilometerheffing voor personenauto’s worden.
Het kabinet geeft aan dat ze voor dit systeem heeft gekozen omdat dit eerlijker is. Automobilisten betalen vanaf 2030 straks niet meer voor het bezit van een auto maar voor het gebruik ervan. Het gaat daarbij niet uitmaken op welk moment de auto op de weg is. Er komt ook geen extra heffing voor bijvoorbeeld de ochtend- of avondspits, dat maakt de heffing alleen maar ingewikkelder. Ook kilometers die in het buitenland worden gereden bijvoorbeeld tijdens een vakantie gaan meetellen. Het kabinet wil de heffing namelijk zo eenvoudig mogelijk houden. De voorbereiding van de benodigde wetgeving is in gang gezet en die moet uiterlijk op 1 januari 2025 zijn afgerond.
Onlangs werd ook bekend dat het kabinet wil dat er vanaf 2025 alleen nog maar elektrische zakelijke leaseauto’s rijden in ons land. Met het verplicht vergroenen van de zakelijke leasemarkt wil het kabinet op korte termijn de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s vergroten.
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.
Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.