Achter de schermen - deel 1

MPeople duikt in de crypto; gewoon doen!

Crypto is inmiddels al niet meer weg te denken. Met miljoenen transacties per dag en een nog altijd groeiende aantal toetreders, dijt het gebruik ervan uit met de snelheid van het heelal. Of we nu praten over decentralised finance (defi) of non-fungible tokens, -niet-vervangbare tokens (NFT) die intellectueel eigendom markeren in de blockchain-, het draait om uitwisseling van waarde zonder tussenkomst van derden. Het is onafhankelijk, snel en kent inmiddels een legio aan toepassingen, zo ook gedeeltelijke salaris uitbetalingen. Gedeeltelijk, want er is in Nederland nog niemand volledig uitgekeerd in salaris. En juist dat is hetgeen dat MPeople interesseert.

De uitdaging

Is het toegestaan om personeel uit te keren in crypto? Op welke manier dan precies? Vooralsnog geldt dat een ieder die beweert hun personeel in crypto te betalen, zij dit slechts gedeeltelijk doen en het laten vallen onder natura-betalingen. Dat er geen volledige uitkering plaatsvindt, is echter niet vreemd. Er worden onder andere volgende redenen opgevoerd:

  • Uitbetaling in crypto dient op hun werkelijke financiële waarde te gebeuren. Met een sterk  fluctuerende non-officiële koers, lijkt dat lastig. 
  • Het wordt niet gezien als een wettelijk betaalmiddel, derhalve dient het stuk loon gelijk aan het minimumloon per se als geld of giraal betaald te worden. 

Nu, MPeople is van mening dat er ruimte is voor onderzoek. Wij omarmen de hypothese waarin wij stellen dat het wèl echt mogelijk is om het gehele salaris over te maken in crypto. Dat is eufemistisch gezegd, een uitdagend vertrekpunt dat ook echt een gezonde dosis aan vooruitstrevend-denken en lef vergt. 

Op naar crypto-salaris uitkeringen

Hoe te beginnen aan zo’n verondersteld hobbelig avontuur? Naast het gebruikelijk sparren met specialisten van diverse instanties, juristen en ‘innovators’ voor het verkennen van de grenzen en de mogelijkheden, is MPeople van mening dat het ook een zaak is van ‘gewoon’ doen; iteratief stappen nemen. Want al lijken er veel regels in kannen en kruiken, wij proeven ook de nodige ruimte in de bestaande en vooral geïnterpreteerde “spelregels”. 

Veldwerk: De Rabobank 

Anno november 2021 zijn die eerste stappen gezet en dit verliep niet geheel vlekkeloos. Wij weten dat de banken over het algemeen nog terughoudend zijn in het faciliteren van crypto-betalingen, maar dat zij het moeilijk maken om als ondernemer zelf te bepalen waar je het geld investeert, bewaart of verhandelt, was toch wel enigszins een verrassing of tenminste een confrontatie. Een transactie naar een crypto-exchange of wallet zou betekenen dat de alle accounts (ook privé) bevroren kunnen worden. De opgegeven reden hiertoe is dat de Rabobank meent dat zij geen zicht heeft op de crypto geschiedenis en zodoende slecht en onvoldoende toezicht kan houden op eventuele criminele activiteiten. De Rabobank ziet zich in zo’n situatie dus genoodzaakt om een transactie naar crypto gerelateerde platformen te boycotten.

Kortom, meteen aan het begin van onze onderzoeksreis wordt ons duidelijk dat wij niet of beperkt op medewerking kunnen rekenen.  Al zouden de banken het alleen al met het oog op inspiratie doen. Immers, de wereld van innovatieve, slimme ondernemers en hun op blockchain geënte bedrijven staan niet stil. Het is inmiddels luidkeels duidelijk dat zij het verschil zullen gaan maken. Denk aan Web3; de Metaverse, de virtuele werelden en gaming, intellectueel eigendom in kunst en entertainment, snelle en goedkope transacties met smart contracts en meer. Wij willen juist vooruit en niet conservatief langs de lijn kijken hoe anderen zin geven aan het disruptief fenomeen. 

Alternatief

Dat betekent zoeken naar een alternatief. En die lijkt te zijn gevonden in een andere bank, de Bunq Bank, bank of the free. Althans, dat denken wij op het moment van schrijven. Zij werken samen met Bitonic, the first Dutch Bitcoin company. Bovendien geven zij in hun app forum hoopvolle signalen af inzake crypto acceptatie. Of deze bank daadwerkelijk een zakelijke bankaccount sepa transacties laat doen van en naar een crypto exchanges, we gaan het meemaken. Zodra dat helder en bevestigd is, laten we daar een tweede account van MPeople activeren die speciaal wordt ingericht voor salarisbetalingen in crypto. Het idee is om een geserveert deel van het zakelijk geld op de Rabobank maandelijks naar de Bunq bank te storten, waarna er crypto kan worden ingekocht en getransfereerd naar medewerkers. Technisch haalbaar, nu nog juridisch. The saga continues… 

NBBU CAO voor uitzendkrachten 2023

20 January 2023

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.

30% herzieningsregeling WW-premie bij overwerk

15 December 2022

Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.