Het geboorteverlof

Geboorteverlof als partner: hoe zit het nou echt?

Voor werknemers is het sinds enige tijd mogelijk om geboorteverlof op te nemen na de geboorte van hun kind. De afgelopen maanden werd er veel over geschreven en kregen wij bij MPeople geregeld vragen hoe het nou zit. Onderstaand lees je erover!

Geboorteverlof als partner: hoe zit het nou echt?

Als partner is het sinds enige tijd mogelijk om aanvullend geboorteverlof op te nemen als je een arbeidsovereenkomst hebt bij een werkgever. Hiervoor krijg je een uitkering bij het UWV. Dit geboorteverlof houdt in dat je maximaal vijf keer het aantal uren van jouw werkweek als aanvullend kunt opnemen. Dit kan flexibel, maar de aanvraag en uitbetaling moeten in één keer verwerkt worden. Vanuit het UWV wordt jouw salaris dan overgemaakt tegen 70% van het dagloon. Dit is inclusief 8% vakantiegeld. De berekening hiervan is als volgt:

Als partner van diegene die bevallen is, kun je bij het hebben van een arbeidsovereenkomst aanvullend geboorteverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen.

Hiermee kun je maximaal 5 keer het aantal uren van jouw werkweek als aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit kun je flexibel opnemen, echter moet de aanvraag en uitbetaling hiervan wél in 1 keer worden verwerkt. Vanuit het UWV wordt jouw salaris dan overgemaakt tegen 70% van het dagloon (dat is inclusief 8% vakantiegeld). De berekening hiervan is:

  • We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Als u per vier weken betaalt krijgt dan nemen wij de datum van vier weken voor uw verlof.
  • Vanaf die datum kijken wij 1 jaar terug. We bekijken wat uw sv-loon in dat jaar was.
  • Het SV-loon delen wij door 261 dagen. Dit is het gemiddelde aantal werkdagen per jaar. Bent u korter dan een jaar in dienst? Dan delen wij het sv-loon door het aantal dagen dat u betaald kreeg. De uitkomst hiervan is uw dagloon.

Er geldt een maximum dagloon van € 228,72. De uitkering die u krijgt is daarom nooit hoger dan 70% van uw dagloon.

Wanneer heb je recht op aanvullend geboorteverlof?

  • U heeft een arbeidsovereenkomst.
  • U neemt eerst het standaard geboorteverlof van 1 keer uw werkweek op. (Standaard geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.)
  • U neemt minimaal 1 keer het aantal uren van uw werkweek aanvullend geboorteverlof op.
  • U neemt het aanvullend geboorteverlof op binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.
  • U erkent het kind of u bent de partner van de moeder van het kind. U bent de partner van de moeder van het kind als 1 van de volgende situaties voor u geldt:
    • U bent getrouwd met de moeder van het kind.
    • U bent de geregistreerde partner van de moeder van het kind.
    • U woont ongehuwd samen met de moeder van het kind en u deelt alleen met haar de kosten voor de woning en voor het huishouden.

Als uw kind is overleden na 24 weken zwangerschap dan heeft u ook recht op een uitkering aanvullend geboorteverlof.

Let op: Bent u directeur-grootaandeelhouder of werkt u minder dan 4 dagen per week als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp, dan kunt u vanaf 2 augustus 2022 een uitkering aanvullend geboorteverlof aanvragen.

Hoe vraag je het geboorteverlof aan?

Het aanvullende geboorteverlof moet door de werkgever aangevraagd worden. Dit kan alleen per volledige werkweken en geen losse dagen. Ook moet het aanvullend geboorteverlof in 1 keer worden aangevraagd. Je kan je dus niet bedenken op een later moment!

 

NBBU CAO voor uitzendkrachten 2023

20 January 2023

Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.

30% herzieningsregeling WW-premie bij overwerk

15 December 2022

Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.