Wetswijzigingen HR- en Salarisadministratie 2023
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
De krapte op de arbeidsmarkt is in iedere branche voelbaar en er wordt veel over geschreven. Het is daarom opvallend dat ruim 25% van de werkgevers nog altijd zoekt naar 'het schaap met vijf poten'. Oftewel: de perfecte medewerker.
Ondanks de enorme tekorten op de arbeidsmarkt is een kwart van de werkgevers nog altijd op zoek naar het schaap met de vijf poten.
Iemand aannemen die bijvoorbeeld herstellende is van een burnout, gehandicapt is of lang werkloos is, behoort in veel gevallen niet tot de mogelijkheden.
Zestigplussers hebben de grootste kans op een baan, al zit 16 procent daar ook niet op te wachten. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact, gehouden onder 300 Nederlandse ondernemers en hogere managers in bedrijven van verschillende grootte en minimaal 10 fte.
Liever bedrijfsverlies dan personeelstekort aanpakken
Een kwart van de ondervraagden (ruim 300 Nederlandse ondernemers, hogere managers in bedrijven van verschillende grootte en minimaal 10 FTE) verklaart nog liever bedrijfsverlies te nemen, dan één van de bovengenoemde personen een baan aan te bieden. Dit terwijl er eind april van dit jaar 450.000 vacatures openstonden.
35% laat weten dat zij enkel in extreme noodsituaties iemand aannemen die niet aan het ideaalbeeld voldoet. Dit zijn in het onderzoek onder andere mensen met autisme of een chronische aandoening, fysiek gehandicapten, ex-gedetineerden, mensen die geldproblemen hebben of verslaafd zijn geweest, statushouders en langdurig werklozen. Mensen met een vermoeidheidssyndroom hebben het helemaal zwaar te voortduren: maar liefst 42 procent van de ondervraagden acht de kans klein tot zeer klein om hem of haar aan te nemen.
Het onderzoek laat ook zien dat werkgevers nog regelmatig de mening van hun klanten en personeel invullen. 19% verwacht dat klanten het weigeren om zaken te doen met iemand die niet binnen het bedrijfsprofiel past. Bijna 37% denken dat zijn of haar personeel een ex-gedetineerde niet zal accepteren.
Oprichter en directeur van Pro Contact en initiatiefnemer van het onderzoek Noud Baijens licht toe: “Gelukkig staat een groot deel van de ondernemers wel open voor een medewerker die niet direct voor de hand ligt. De beweging is echter traag en er nog veel te winnen”. Noud geeft aan dat het hem verbaast dat veel bedrijven een dusdanig stugge houding hebben als het gaat om het aannamebeleid. “Als deze houding niet verbetert en er niet serieuzer gekeken wordt naar mensen die niet in het perfecte plaatje passen, gaan we veel vaker extreme situaties meemaken zoals op Schiphol. Als je grote groepen mensen zoekt, moet je echt je eisenpakket onder de loep nemen. Alleen dat is de uitweg naar het terugdringen van de personeelstekorten, in welke sector dan ook”.
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.
Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.