Wetswijzigingen HR- en Salarisadministratie 2023
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
De verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding wordt door het kabinet naar voren gehaald. Maar liefst 200 miljoen euro per jaar wordt in 2023 en 2024 hier voor gereserveerd, blijkt uit stukken van de Voorjaarsnota. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de kilometervergoeding omhoog gaat.
Nu kunnen werkgevers nog 19 cent per kilometer onbelast vergoeden aan hun personeel. Volgend jaar gaat dit bedrag naar 21 cent en in het jaar daar op naar 23 cent per kilometer. Het kabinet moet in een later stadium nog besluiten over de exacte bedragen, waarover op prinsjesdag meer wordt verteld. Het is overigens aan de werkgevers zelf of zij ook daadwerkelijk meer gaan betalen.
De verhoging van de onbelaste reiskosten is een logisch gevolg vanwege de enorm stijging in energie- en brandstofprijzen. Daardoor zijn de reiskosten voor mensen die met de auto naar hun werk gaan fors hoger geworden.
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.
Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.