Wetswijzigingen HR- en Salarisadministratie 2023
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Vanaf 1 juli kunnen werkgevers de zogenoemde tewerkstellingsvergunning (TWV) online aanvragen via het UWV. Met het online aanvraagformulier voor een TWV kun je eenvoudig een aanvraag doen bij het UWV. Je ziet alleen de vragen die voor jou belangrijk zijn en mocht je bijlagen willen toevoegen, kunnen die geupload worden.
Om in te loggen in het werkgeversportaal heb je eHerkenning en de juiste machtiging nodig. Deze kun je aanvragen bij een door de overheid erkende leveranciers. Let op: hier is een geldig KvK nummer voor nodig.
Aanvraag TWV bij UWV of IND
Voor een werkgever van buiten de Europese Unie vraag je bij UWV een TWV aan in één van de volgende situaties:
Een vergunning voor 3 maanden of langer vraag je vooralsnog aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat is de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). MPeople pleit echter voor een verlenging van deze 24 weken regel. Je leest alles over dit project bij Expertise Vluchteling.
Ook voor 2023 zijn er weer diverse wettelijke en fiscale aanpassingen rondom de HR- en Salarisadministratie. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt.
Op 17 november 2021 is er een akkoord bereikt tussen vakbonden en de uitzendbranches ABU en NBBU over een nieuwe CAO voor uitzendkrachten. Hierin zijn diverse wijzigen opgenomen die ingaan per 01-01-2023. Hieronder een overzicht van deze wijzigingen.
Over het jaar 2022 kan een werkgever voor het eerst te maken krijgen met de 30%-herzieningsregeling, als hij in 2022 een werknemer heeft die hij meer dan 30% meer uren betaalt dan het aantal contracturen voor dit jaar, bijvoorbeeld door overwerk. In dat geval moet de werkgever begin 2023 de lage premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) over 2022 herzien.